Meer over Vereniging Nederlands Cultuurlandschap Achtergronden van de campagne 'Nederland weer mooi' Het Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap Informatie over het boek 'Nederland weer mooi' Steun de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap! In contact komen met de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap
 
 
 

 

ACTUEEL

 

 

18 april 2014

 

Wandel-app voor de Ooij!


Het landschap in het westelijke deel van de Ooijpolder heeft in het korte tijdsbestek van drie jaar een grote metamorfose ondergaan. De aankleding van het landschap is zienderogen verbeterd: maar liefst 30 kilometer aan landschapselementen is aangelegd en onder duurzaam beheer gebracht. Rijke struweelhagen, natuurlijke slootkanten, bloemrijke stroken, knotbomen en geknipte heggen geven het landschap nu kleur.
Vele kilometers boerenlandpaden hebben het landschap toegankelijk gemaakt. En met de sinds kort geopende wandelbrug over het Meertje, kom je er nog makkelijker!

Maar voor veel wandelaars is het lastig om zelf een boeiende route samen te stellen. Nu is hierin verandering gekomen. De eerste route is nu met een wandelapp beschikbaar. Eenvoudig te downloaden en dan op pad. De tocht van 12 kilometer begint op de Waalkade en wijst de weg naar de wandelbrug.

 

Lees verder...

 

9 april 2014

 

Verdien gratis geld voor de VNC!


Vanaf heden is het voor iedereen die de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap een warm hart toedraagt mogelijk om de Vereniging gratis te sponsoren!
Ga de volgende keer dat u online aankopen doet naar:
http://www.sponsorkliks.com/winkels.php?club=4002

Hier vindt u een overzicht van tientallen webwinkels, waaronder Wehkamp, Zalando en Bol.com. Elke aankoop die u bij een van deze bedrijven doet, levert de VNC een commissie op. U betaalt gewoon de normale prijs, het kost u dus niets extra’s!

 

“SponsorKliks,

 

 

4 april 2014

Vergroening landbouw: knollen voor citroenen

Waardevolle akkernatuur en landschapselementen gaan versneld ten onder in plaats van dat ze gered worden door het nieuwe landbouwbeleid. Dat zeggen Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, Werkgroep Grauwe Kiekendief en het Louis Bolk Instituut in een brandbrief aan Staatssecretaris Dijksma.

Lees hier de brandbrief aan Dijksma.

Lees hier het persbericht.

 

4 april 2014

De VNC zoekt vrijwilligers met groene vingers

Naast het kantoor van de VNC in Beek-Ubbergen bevindt zich het Informatiecentrum met elf miniatuurtuinen. Wandelend door deze tuinen wisselen de prachtige cultuurlandschappen zich af. Van het Limburgse heuvellandschap en de Texelse tuunwallen wandel je naar de bomendijken in Zeeland en het terpenlandschap in Groningen. Elk landschap is tot in detail nagebootst.
De miniatuurlandschappen zijn hét visitekaartje van de VNC en worden elk jaar door vele mensen bezocht. Het onderhoud vraagt jaarlijks de nodige aandacht. Om te zorgen dat men ook in de toekomst van de miniatuurlandschappen kan genieten zoekt de VNC enthousiaste vrijwilligers met groene vingers.

Klik hier voor meer info.

 

21 maart 2014

Landschapherstelproject Kekerdom van start!

Vrijwilligers en medewerkers van VNC(Vereniging Nederlands Cultuurlandschap) gaan een begin maken met het landschapsherstelproject Kekerdom. Op vrijdag 21 maart gaan zij in het kader van NLdoet knotessen planten.
Het door VNC opgestarte crowdfundingsproject heeft inmiddels ruim €13.000 opgebracht, waardoor begonnen kan worden met de eerste aanplant. Komende winter worden hagen geplant.

Lees verder...

 

7 maart 2014

NK heggenvlechten komend weekend 9 maart!

Een strijd in de oude ambacht

Dit weekend is het zo ver; Het NK maasheggenvlechten! Tijdens deze wedstrijd zal de strijd losbarsten tussen zo’n 40 teams die zich de beste maasheggenvlechters van Nederland durven te noemen. Het winnende team gaat er met de Gouden Hiep vandoor. Dit oude gereedschap wordt veel gebruikt om de heggen te kunnen vlechten. Maar ook takenscharen en takkenzagen worden gebruikt.
De VNC kan natuurlijk niet ontbreken tijdens dit cultuurlandschapsspektakel en we zijn dan ook ruimschoots vertegenwoordigd. Met twee teams nemen we deel aan de wedstrijd.

Bent u benieuwd naar deze wedstrijd in oude ambacht? Kom dan aanstaande zondag 9 maart naar Oeffelt naar het NK maasheggenvlechten. Meer info op http://www.maasheggen.nl/


 

6 februari 2014

VNC ontvangt bijdrage van Nationale Postcode Loterij

Een belangrijke avond voor 101 goede doelen. De Postcode Loterij maakte tijdens het Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam bekend dat zij dit jaar een recordbedrag van ruim 302 miljoen euro doneert. Recordbedrag van 291 miljoen euro voor goede doelen van Postcode Loterij De miljoenenschenkingen aan goede doelen zijn mogelijk gemaakt door de 2,5 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. Van ieder lot dat zij kopen gaat de helft naar goede doelen. Dankzij een groeiende loterijopbrengst kan er dit jaar bijna 12 miljoen euro meer aan goede doelen geschonken worden dan het afgelopen jaar.

Als vaste beneficiënt ontving de VNC een bedrag van € 500.000,-. Lees verder.


 

31 januari 2014

Verdien gratis geld voor de VNC!


Vanaf heden is het voor iedereen die de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap een warm hart toedraagt mogelijk om de Vereniging gratis te sponsoren!
Ga de volgende keer dat u online aankopen doet naar:
http://www.sponsorkliks.com/winkels.php?club=4002

Hier vindt u een overzicht van tientallen webwinkels, waaronder Wehkamp, Zalando en Bol.com. Elke aankoop die u bij een van deze bedrijven doet, levert de VNC een commissie op. U betaalt gewoon de normale prijs, het kost u dus niets extra’s!

 


“SponsorKliks,

 

 

30 januari 2014

 

Otter terug in de Ooijpolder

 

 

Ontroerende beloning voor noeste arbeid, mooier kan het niet: De otter is op eigen kracht teruggekeerd in de Ooijpolder, 60 jaar nadat de soort voor het laatst gesignaleerd is.
Verbeteringen aan de natuur- en landschapskwaliteit hebben kennelijk goede condities geschapen voor de terugkeer van de otter: Denk hierbij aan de aanleg van vistrappen tussen de Waal en de Ooijpolder, plasdrassloten en andere landschapselementen, verkeersmaatregelen zoals dassentunnels, en bijvoorbeeld het particuliere initiatief van de aanleg van het Zwanenbroekje. Als predator staat de otter aan de top van de voedselketen, zijn terugkeer zegt daarmee dus iets over de algehele verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Leuk weetje: De otter is ook al gesignaleerd in plasdrassloten die VNC in het kader van het Deltaplan in de Ooijpolder heeft aangelegd!

 

Bekijk beelden van de otter: otter terug in de ooij

 

 

 

 

7 januari 2014

 

VNC wil fonds voor prachtlandschappen Gelderland

 

Explosieve toename biodiversiteit

 

Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) heeft GS Gelderland opgeroepen om een hefboomfonds voor ‘prachtlandschappen’ in Gelderland in te stellen. Een boerenlandschap wordt een Prachtlandschap als boeren, naast hun normale bedrijfsvoering, ook zorgdragen voor behoud of nieuwe aanleg van landschapselementen zoals heggen, singels, knotbomen en akkerranden. Het hefboomfonds zou boeren die extra vergoeding moeten geven waarmee het netwerk van landschapselementen op hun grond mogelijk wordt. Aanleiding is dat binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) jaarlijks 30 miljoen Europese groenpremies aan de Gelderse landbouwsector – bedoeld voor versterking van de biodiversiteit - nauwelijks daarvoor benut zullen worden. Met het hefboomfonds wordt dit wel mogelijk. Lees verder...

 

 

 

20 december

 

Winnaars Gouden Mispel 2013 bekend

 

Donderdag 19 december reikte de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) op Landgoed Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek drie Gouden Mispels uit aan personen die dit jaar een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. Lees verder... 

1 november

 

Wintersluiting Informatiecentrum

 

Het zomerseizoen is weer afgelopen en dat betekent dat het Informatiecentrum in winterrust gaat.
Na een november sluit het Informatiecentrum voor het publiek, tot en met februari. De miniatuurlandschappen worden nu winterklaar gemaakt; de hagen en bonsaiboompjes worden voor de laatste keer gesnoeid, de huisjes, boerderijen en voertuigen komen beschut binnen te staan, evenals de andere objecten in de tuin.

Vanaf zondag 2 maart bent u weer van harte welkom!

 

9 oktober

 

VNC ontvangt 10.000 euro

 

VNC heeft een cheque van 10.000,- mogen uitvangen van SBNL (Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied, een organisatie voor particulier en agrarisch natuurbeheer). In totaal deelde SBNL 100.000 euro uit aan negen projecten voor natuur- en landschapsbeheer en cultuurhistorie in Overijssel, de Achterhoek en de Liemers.


Het geld voor die projecten komt uit het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof-
Coldeweij Fonds, dat door de SBNL beheerd wordt. Het is voor het eerst dat dit fonds tot een
uitkering komt. In totaal kwamen er voor de eerste uitkering 32 aanvragen binnen voor een totaal bedrag van bijna 600.000 euro. De aanvragers maakten elk aanspraak op het bedrag van één ton dat ter beschikking stond. De VNC was een van de negen gelukkigen wiens project werd gehonoreerd. De Landschapswacht van de VNC gaat in de gemeente Bronkhorst aan de slag met het herstel van zwaar vervallen landschapselementen bij particulieren en agrariërs. Van de bijdrage
van 10.000 euro kunnen flink wat elementen worden opgeknapt.

 

 

 

1 september

Project Ooijpolder bij Buitengewoon

Op dinsdag 3 september komt de uitzending van Buitengewoon, TV-Gelderland, deels vanuit de Ooijpolder, waar de VNC haar Deltaplan voor het landschap heeft uitgerold. Directeur Jaap Dirkmaat van de VNC en presentatrice Sonja Booms wandelen door het weer prachtige cultuurlandschap van de Ooijpolder.

Dinsdag 3 september, 18.20 uur op TV-Gelderland, daarna ieder uur herhaald, daarna op Uitzending Gemist of op youtube.

 

 

23 augustus

Speciale actie voor nieuwe leden!

 

Als u nu lid wordt van de VNC voor € 2,50 per maand ontvangt u een gratis ontbijt of lunch in Hotel Restaurant Huiskamercafe Oortjeshekken in de Ooij.

De VNC heeft de afgelopen 4 jaar haar Deltaplan voor het landschap uitgerold over de Ooijpolder bij Nijmegen. Het landschap heeft hier een grootse metamorfose ondergaan. Download nu de gratis wandelroute en ontdek het prachtige landschap in de Ooijpolder! En nieuwe leden kunnen hun wandeling nu beginnen of eindigen met een gratis ontbijt of lunch.

 

 

22 juni 2013

ALV met aansluitend excursie langs herstelprojecten

Zaterdag 22 juni j.l. werd in Zutphen de jaarlijkse ALV van onze vereniging gehouden. Hierin namen wij na zes jaar afscheid van de heer Leo van Grunsven als bestuurslid. De heer Tom Smits werd benoemd als nieuw bestuurslid.

 

 

Naast de gebruikelijke verantwoording van de jaarcijfers werd de nieuwe strategische visie gepresenteerd. Aansluitend op de ALV werden de leden meegenomen op excursie in de gemeenten Zupthen, Lochem en Bronckhorst, waar verschillende door de VNC uitgevoerde landschapsherstelprojecten werden bezocht. Bekijk hier meer foto's van de dag.

 

 

 

 

21 juni 2013

Lezing Hans Renes, RvA van de VNC

Hans Renes, lid van de Raad van Advies van de VNC, heeft recent een interessante lezing gehouden over Nationale Landschappen en natuurwaarden in cultuurlandschap. Voor geïnteresseerden verwijzen we naar deze link.

 

 

13 juni 2013

Winnaars Gouden Zwaluw 2013

Op donderdag 13 juni 2013 heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, in Utrecht weer drie Gouden Zwaluwen uitgereikt aan bedrijven, overheden of personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt om de natuur in de straat, wijk of stad te bevorderen. Lees meer...

Bekijk artikel uit Oisterwijks nieuws.

 

 

12 april 2013

Jaap Dirkmaat ontvangt Oudemansmedaille

 

 

Vrijdag 12 april reikte Hans Wijers, voorzitter van Natuurmonumenten, tijdens het Voorjaarsforum in Amersfoort de Oudemansmedaille uit aan Jaap Dirkmaat, directeur van de VNC. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich bijzonder inzetten voor de natuur. Jaap Dirkmaat is (mede-)oprichter van Das&Boom en natuurbeschermer van het eerste uur. Onder andere Victor Westhoff (1971), Ivo de Wijs (2005) en prof. dr. J.P. Bakker (2010) ontvingen eerder deze prijs, die is vernoemd naar de eerste voorzitter van Natuurmonumenten. U kunt hier ook het volledige persbericht van Natuurmonumenten lezen.

 

 

20 maart 2013

Informatiecentrum VNC zoekt nieuwe vrijwilligers

Het Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap is iedere woensdag en iedere zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend. Op dit moment zijn we dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die tijdens de openingstijden als gastheer/gastvrouw bezoekers willen ontvangen en rondleiden. Heb je interesse, neem dan contact op met ons kantoor, hetzij telefonisch (024–6842294), hetzij per e-mail (rdiemer@nederlandscultuurlandschap.nl). Lees ook het artikel in de weekendkrant.

 

 

10 maart 2013

NK maasheggenvlechten 2013

Op zondag 10 maart  2013 werd in Oeffelt voor de achtste keer het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten gehouden. Maar liefst 37 teams, waaronder twee VNC-teams, namen deel aan de wedstrijd. De wisseltrofee van het NK Maasheggenvlechten werd dit jaar niet gewisseld: het team dat vorig jaar de beste meters heggen vlocht, won ook dit keer. Lees verder.

 

 

 

14 februari 2013

VNC ontvangt bijdrage van Nationale Postcode Loterij

Recordbedrag van 291 miljoen euro voor goede doelen van Postcode Loterij

Ruim negentig goede doelen schitterden woensdag 13 februari op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij. In Het Concertgebouw in Amsterdam maakte de grootste goededoelenloterij van Nederland bekend dat zij dankzij haar 2,5 miljoen deelnemers dit jaar een recordbedrag van 291 miljoen euro kan schenken aan de goede doelen. De helft van ieder lot doneert de Postcode Loterij aan goede doelen op het gebied van mens en natuur. Eregast Bill Clinton was aanwezig namens zijn Clinton Foundation die sinds 2005 steun van de Postcode Loterij ontvangt.

Als vaste beneficiënt ontving de VNC een bedrag van € 500.000,-. Lees verder.

11 januari 2013

De VNC zoekt vrijwilligers met groene vingers

Naast het kantoor van de VNC in Beek-Ubbergen bevindt zich het Informatiecentrum met elf miniatuurtuinen. Wandelend door deze tuinen wisselen de prachtige cultuurlandschappen zich af. Van het Limburgse heuvellandschap en de Texelse tuunwallen wandel je naar de bomendijken in Zeeland en het terpenlandschap in Groningen. Elk landschap is tot in detail nagebootst.
De miniatuurlandschappen zijn hét visitekaartje van de VNC en worden elk jaar door vele mensen bezocht. Het onderhoud vraagt jaarlijks de nodige aandacht. Om te zorgen dat men ook in de toekomst van de miniatuurlandschappen kan genieten zoekt de VNC enthousiaste vrijwilligers met groene vingers.
Klik hier voor meer info.

 

8 januari 2013

Stichting Natuurbeelden lanceert

speciale postzegelreeks

In samenwerking met Postnl heeft Stichting Natuurbeelden dinsdag 8 januari een speciale postzegelreeks gelanceerd. In totaal 36 Nederlandse zoogdieren zullen de reeks sieren. Met een speciale app op een smart Phone zijn de zegels te scannen en wordt een filmpje getoond.

Stichting Natuurbeelden bestaat uit elf natuurorganisaties, waaronder de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, die Nederlandse natuurbeelden verzamelt en beschikbaar stelt via de site www.natuurbeelden.nl. Kijk hier voor meer info.

 

 

31 december 2012

Bestel nu het boek Mooi Europa

Het boek Mooi Europa van de VNC is net uit: bestel het nu! Stuur een mail naar info@nederlandscultuurlandschap.nl, of telefonisch: 024 - 68 422 94. Kijk hier voor meer info.

 

 

14 december 2012

Winnaars Gouden Mispel 2012 bekend

Vrijdag 14 december reikte de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) op Landgoed Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek drie Gouden Mispels uit aan personen en organisaties die dit jaar een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap.

De bijeenkomst opende met een speech van Harry Keereweer, voorzitter van de VNC. Daarna werden de drie Gouden Mispels door directeur Jaap Dirkmaat uitgereikt. Deze sfeervolle middag werd afgesloten door theatergroep MTG Blont met hun voorstelling ‘Grootheidswaanzin’.

Lees verder...

 

 

7 december 2012

Winter op demonstratiegebied Palland

De sneeuwval van vrijdag 7 decemer zorgde voor prachtige sfeervolle plaatjes op het demonstratiegebied Palland, wat onderdeel uitmaakt van het Informatiecntrum Nederlands Cultuurlandschap. Bekijk meer foto's.

 

 

4 december 2012

Europees parlement en Europese Commissie ontvangen

boek 'Beautiful Europe'

Het boek ‘Beautiful Europe’ van de VNC is gisteren 4 december in Brussel aangeboden aan het Europese Parlement en de Europese Commissie. Het boek beschrijft de mooiste Europese cultuurlandschappen. Naast de ontstaansgeschiedenis en de huidige bedreigingen van deze landschappen, komen ook de kansen aan bod.
Dit boek is tezamen met een dringende oproep verspreid in de postvakken van de 754 Europarlementsleden.
Lees meer...

 

 

20 november 2012

VNC goed doel op goededoelenshopper.nl

De VNC is een van de goede doelen op www.goededoelenshopper.nl. Het mooie van deze site is dat u kunt doorklikken naar de vertrouwde webwinkels om uw aankoop te doen, maar dat er wel een donatie naar de VNC gaat. Het kost u niets extra; de webwinkels betalen geld om bezoekers naar hun site te begeleiden en een aankoop te doen. (bv via goededoelenshopper) Webwinkels betalen deze vergoeding ook aan andere internetsites. Het grote verschil is echter dat goededoelenshopper de genoemde donatie doorgeeft aan goede doelen. Het kost u dus niets extra’s en er gaat toch een donatie naar uw favoriete goede doel.
Doe nu uw aankoop via goededoelenshopper

 

12 november 2012

Restauratieproject Nationaal Landschap

Winterswijk van start

Begin deze maand is het landschapsherstelproject van de VNC in Nationaal Landschap Winterswijk van start gegaan. In dit project zullen op 27 locaties houtwallen en esranden gerestaureerd worden, met een totale lengte van ongeveer 5400 meter. Het propject wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Agrarische Natuurvereniging PAN, en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de gemeente Winterswijk, en het Van der Ploeg Natuurfonds (Prins Bernard Cultuurfonds).

 

2

5 november 2012

Presentatie boek 'Mooi Europa'

Volgende week vindt de presentatie plaats van het boek ‘Mooi Europa’ van de VNC tijdens de slotconferentie van het project ForeStClim in Liverpool. Aan ForeStClim nemen 21 partners deel met een groot scala aan experts, uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Luxemburg.
Het project ForeStClim wordt gesubsidieerd door de Europese Unie, en heeft betrekking op de relatie tussen bos, landschap en klimaatverandering. Lees meer...

 

 

24 oktober 2012

 

Postcode Loterij verlengt samenwerking met VNC

 

Vorige week heeft de Nationale Postcode Loterij aangekondigd de samenwerking met het Vereniging Nederlands Cultuurlandschap te verlengen. Sinds 2008 ontvangt Vereniging Nederlands Cultuurlandschap jaarlijks € 500.000,- van de Nationale Postcode Loterij. In het laatste jaar van de overeenkomst, dit jaar dus, is de samenwerking geëvalueerd.
De positieve aanbeveling voor voortzetting van de relatie is door de Raad van Commissarissen van de loterij overgenomen. Lees meer...

 

17 oktober 2012

 

Nestkastjes voor Johannieterhof


Bewoners rond de Johannieterhof in Nijmegen hebben deze zomer een prijs gewonnen voor hun mooie tuin. Deze prijs genaamd ‘de Gouden Zwaluw’ omvatte naast een bronzen beeltenis van de gierzwaluw, 35 nestkasten, waaronder 12 voor gierzwaluwen. Zaterdagochtend 20 oktober gaat schildersbedrijf Burghouts de nestkasten met behulp van een kraan ophangen. Lees verder...

 

27 september 2012

 

VNC ontvangt cheque van 3750,-

 

Op 27 september ontving de VNC in Gennep een cheque van 3750,- van KICI, de grootse onafhankelijke, charitatieve kledinginzamelaar van de Benelux. Het bedrag is bedoeld om een deel van het erfgoedwaardige Maasheggengebied op te knappen, waar vele dieren, waaronder de das, van zullen profiteren.

 

 

24 september 2012

 

Jaap Dirkmaat reikt Heemprijs uit

 

Jaap Dirkmaat, directeur van VNC, heeft vrijdag 21 september de Heemprijs mogen uitreiken aan het project Berkelpark. Dit project blinkt uit in het bevorderen van o.a. de biodiversiteit, natuurwaarde, burgerparticipatie, educatie en heeft zowel een grote economische als maatschappelijke waarde.

Lees meer...

 

 

30 augustus 2012

 

Deltaplan ruim aandacht in Landwerk

 

In het laatste nummer van het tijdschrift 'landwerk' heeft de uitvoering van het Deltaplan van de VNC in de Ooijpolder ruim aandacht gekregen. Lees hier het artikel.

 

28 juni 2012

 

Winnaars Gouden Zwaluw 2012

 

Op donderdag 28 juni 2012 heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, in samenwerking met de Gemeente Nijmegen, weer drie Gouden Zwaluwen uitgereikt aan bedrijven, overheden of personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt om de natuur in de straat, wijk of stad te bevorderen. Lees meer...

 

 

13 april 2012

 

Deltaplan in uitvoering

 

Landschapswacht maakt vele meters

 

Het uitvoeringsseizoen is bijna ten einde. Afgelopen winter heeft de Landschapswacht van de VNC vele kilometers gemaakt: landschappen zijn hersteld, of nieuw aangelegd. Lees meer...

 

 

11 april 2012

 

Column Egbert Jaap Mooiweer

 

In ons ledenblad Landschappelijk, editie voorjaar 2012, staat de column van Egbert Jaap Mooiweer (adjunct directeur). Deze column kunt u hier lezen....

 

 

 

9 februari 2012

 

VNC ontvangt bijdrage van Nationale Postcode Loterij

 

Recordbedrag van 284 miljoen euro voor goede doelen van Postcode Loterij

Op donderdag 9 februari jl. vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats voor de begunstigden van de Nationale Postcode Loterij in het Rijksmuseum. De Nationale Postcode Loterij keert dit jaar een recordbedrag van 284 miljoen euro uit aan 85 goededoelenorganisaties. Dit maakte de grootste goededoelenloterij van Nederland vandaag bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in het Rijksmuseum in Amsterdam. Dankzij de 2,5 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij kunnen goede doelen hun belangrijke werk voortzetten en nieuwe projecten starten. De helft van ieder lot van de Postcode Loterij gaat rechtstreeks naar goede doelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, natuurbescherming, milieu en sociale cohesie in Nederland.

Als vaste beneficiënt ontving de VNC een bedrag van € 500.000,-.
lees verder...

 

 

 

 

9 februari 2012

 

28 BN’ers figureren in levend schilderij De Nachtwacht

 

De Nachtwacht kwam op 9 februari letterlijk tot leven toen 28 BN’ers figureerden in een levend schilderij van het wereldberoemde meesterwerk van Rembrandt van Rijn. Onder de BN'ers was ook Bennie Jolink, ambassadeur van de VNC. Onder leiding van topfotografe Patricia Steur herschiepen de 28 ambassadeurs van diverse goede doelen een meesterwerk van onschatbare waarde.

lees verder...
 

8 december 2011

 

Winnaars Gouden Mispel 2011 bekend

 

Donderdag 8 december reikte de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap op kasteel Mookerheide in Molenhoek drie Gouden Mispels uit aan mensen/organisaties die dit jaar een uitzonderlijke of essentiële bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het cultuurlandschap in Nederland. Lees verder...

 

 

6 december 2011

 

Informatiecentrum voortaan maart-oktober geopend

 

Vanaf 2012 is ons informatiecentrum, bestaande uit onder meer een landschapsmadurodam en een bewoonde dassenburcht, voortaan geopend vanaf maart tot en met oktober. Groepen (vanaf 15 personen) kunnen ook in de wintermaanden langskomen door te mailen naar info@nederlandscultuurlandschap.nl.

klik op een foto voor meer informatie

 

 

7 november 2011

 

Startsein landelijke campagne Natuur in de straat

 

Op vrijdag 4 november startte de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap in Rotterdam haar nationale campagne ‘Natuur in de straat’. De campagne behelst, behalve een zeer aantrekkelijk boek boordevol ideeën die reeds in de praktijk worden gebracht, ook een actieplan om te zorgen dat de incidentele goede voorbeelden structureel nagevolgd worden. Daarnaast zijn een strip en een website voor de jeugd gelanceerd. Een oude bekende mythische figuur keert daarin terug onder mensen. Lees hier het complete persbericht....

Meer achtergrondinformatie over onze campagne kunt u hier lezen

 

Instandhouding landschappelijk erfgoed (29 september 2011)

Onder het motto “Nederland weer mooi” zet de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zich samen met Stichting Landschapswacht in voor ontwikkeling en instandhouding van het landschappelijk erfgoed.

Landschappelijk erfgoed zoals heggen, struweelhagen, houtwallen, holle wegen, graften, elzensingels, sloten en akkerranden bepalen voor een groot deel de uniciteit van ons landschap en zijn zeer belangrijk voor een veerkrachtige leefomgeving (biologische diversiteit) voor mens, flora en fauna.

Stichting Landschapswacht inspecteert de museale cultuurlandschappen in Nederland en wijst beheerders en lokale bestuurders op hun (maatschappelijke) verantwoordelijkheid. Onder het motto ‘wat weg is komt niet meer terug’, grijpt Stichting Landschapswacht ook in door de meest noodzakelijke beheersingrepen zelf uit te voeren, om verdere teloorgang de monumentale landschapselementen te voorkomen. Soms wordt gratis restauratie aangeboden, maar er worden ook subsidies aangevraagd. In veel gevallen wordt er nauw samen gewerkt met lokale (agrarische) natuurverenigingen en lokale aannemers.
Naast het primaire doel van instandhouding van monumentale landschapselementen wordt door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en Stichting Landschapswacht actie ondernomen om het desbetreffende gebied een kwaliteitsimpuls te geven door de aanleg van nieuwe landschapselementen, teneinde een aaneengesloten labyrint van landschapselementen te realiseren. Juist in gebieden waar nog een labyrint van groene en blauwe landschapselementen in stand wordt gehouden leven vaak veel unieke en beschermde planten en dieren zoals speenkruid, sleutelbloem, longkruid, heggewikke, pimpernelblauwtje, geelgors, klapekster, grauwe klauwier, vliegend hert, boomkikker en uiteraard dassen.

 

Marjolein Bastin en VNC richten Marjolein Bastin Fonds op (20 mei 2011)

Marjolein Bastin heeft samen met Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) het Marjolein Bastin Fonds opgericht. Dit fonds is opgericht ten behoeve van behoud en herstel van het cultuurlandschap, met name monumentale landschapselementen zoals (vlecht)heggen, houtwallen, graften, holle wegen en boomgaarden, die bij voorkeur in agrarische gebieden liggen. Lees hier meer....

 

Algemene Ledenvergadering (16 mei 2011)

Voor alle leden van onze vereniging: zaterdag 18 juni bent u van harte welkom bij onze algemene ledenvergadering. Dit jaar vindt deze plaats in Utrecht. Onderdeel van deze dag is een excursie door de binnenstad van Utrecht om te zien wat deze stad te bieden heeft aan gevelbeplanting, nestkasten, speelnatuur en andere natuur in de straat en welke waarde dit heeft voor flora & fauna en mensen. Via info@nederlandscultuurlandschap.nl kunt u zich aanmelden. U ontvangt dan het programma, een routebeschrijving en de vergaderstukken.

Aanmelden kan ook via de post: VNC, Antwoordnummer 2501, 6573 ZX Beek-Ubbergen.

 

Gastheer/vrouw Landschapsmadurodam (29 april 2011)

Ons informatiecentrum bestaat uit onder meer een landschapsmadurodam, een demonstratielandschap en opgezette en levende dieren die in het landschap te vinden zijn. Iedere woensdag en zondag is dit centrum geopend van 10 tot 17 uur (uitgezonderd feestdagen). Groepen worden ook op andere dagen rondgeleid, op aanvraag. Het centrum wordt meestal door twee of drie vrijwilligers bemand die de bezoekers rondleiden. Eén van deze vrijwilligers is Paul van Liessum: ‘Het is een kick als ik mijn enthousiasme over het landschap over kan brengen aan geïnteresseerde mensen. Dat is het leuke om hier vrijwilliger te zijn.’

Als u interesse heeft, of iemand weet die dit leuk zou vinden, neem dan contact op met Erik via evangelderen@nederlandscultuurlandschap.nl of via 024-684 22 94.

Vrijwilliger Paul: "Het is een kick als ik mijn enthousiasme over het landschap over kan brengen aan geïnteresseerde mensen."

 

Open dag dassen voeren: zondag 17 april (14 april 2011)

Altijd al meer willen weten over het wel en wee van een das? Wat eet een das, hoe wordt hij gevoerd, waar vindt hij in de natuur zijn voedsel, waar en hoe leeft een das? En het leukste is natuurlijk om de dassen zelf bezig te zien. Op zondag 17 april om 13.00 uur zal een dassenverzorger u dit allemaal tonen en u meer vertellen over dit grootste landroofdier in Nederland. Klik hier voor meer informatie....

 

Paaseieren zoeken in 't Madurodam van het landschap (14 april 2011)

Op woensdag 20 april verstopt de paashaas zijn (chocolade) eieren in het ‘Madurodam’ van het landschap in Beek-Ubbergen. Alle kinderen en hun papa’s, mama’s en anderen zijn van harte welkom. Naast het zoeken van de paaseieren zijn er ook enkele speurtochten (gratis) verkrijgbaar, waaronder één waarbij je reuzeninsecten moet zoeken. Voor de kleinere kinderen is er ook een (dassen)kleurplaat. Daarnaast zijn er ook ‘echte’ dieren te zien, waaronder het grootste landroofdier in Nederland: de das.
Het informatiecentrum is open van 10-17 uur.

 

Column Egbert Jaap Mooiweer (4 april 2011)

In ons ledenblad Landschappelijk, editie Voorjaar 2011, staat de column van Egbert Jaap Mooiweer (adjunct directeur). Deze column kunt u hier lezen....

 

Landschappelijk voorjaar 2011 (29 maart 2011)

Ons ledenblad Landschappelijk, editie voorjaar 2011 is uit. U kunt deze (en eerdere) editie('s) lezen via deze link

 

Helpt u mee? (18 maart 2011)

Zoals u wellicht de afgelopen tijd in de media heeft vernomen is de kans groot dat we in actie zullen komen tegen dit kabinetsbeleid. Bezuinigen op landschap & natuur betekent onherstelbaar verlies van flora & fauna, cultuurhistorie, schoonheid vh landschap etc. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bezuinigingen op defensie. Als u lid wordt geeft u ons de middelen en vormt u een (grote) achterban, zodat de kans op succes sterk vergroot wordt. Natuurlijk is uw donatie ook van welkom. Wij houden u vervolgens op de hoogte van onze vorderingen.

 

Ledenblad Landschappelijk digitaal (18 maart 2011)

Leden van de VNC ontvangen vier maal per jaar het ledenblad 'landschappelijk', maar kunnen kwartaalblad ook digitaal ontvangen: stuur hiervoor een mailtje naar evangelderen@nederlandscultuurlandschap.nl

 

Universiteit Nijmegen wint NK Maasheggenvlechten 2011 (15 maart 2011)

Op zondag 13 maart 2011 werd in Oeffelt het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten gehouden. Dit kampioenschap is opgezet om het oude regionale ambacht heggenvlechten in ere te houden. Dit levert prachtige landschappen op, rijk aan flora & fauna. Het team van de universiteit van Nijmegen won dit jaar de Gouden Hiep, omdat zij volgens de jury haar heggen het beste vlocht.

 

Mooiste provincie ontvangt etagelinde (2 maart 2011)

In 2010 riep de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap de provincie Friesland uit tot de mooiste provincie van Nederland. Onderdeel van die uitverkiezing was de overhandiging van een enorme, monumentale feestboom; een etagelinde. Er is bewust gekozen voor zo’n boom vanwege haar enorm rijke historie. De officiële aanplant vond dinsdag 1 maart plaats door miss Nederland, zodat de mooiste vrouw van Nederland de mooiste boom van Nederland in de mooiste provincie van Nederland plantte. Op de onderstaande foto staat zij samen met de Commissaris van de Koningin in Friesland, dhr. Jorritsma op de foto. Voor meer informatie klik hier.

 

VNC ontvangt bijdrage van Nationale Postcode Loterij (9 februari 2011)

Op woensdag 9 februari jl. vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats voor de begunstigden van de Nationale Postcode Loterij in het museum Singer Laren. De grootste goede doelenloterij maakte op dit feestelijke Goed Geld Gala 2011 bekend dat 83 goede doelen organisaties in totaal een bedrag van 270 miljoen euro ontvangen uit de opbrengst van 2010. Als vaste beneficiënt ontving VNC een bedrag van € 500.000,-. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden was als speciale gast aanwezig op het Goed Geld Gala en sprak de aanwezige goede doelen toe over het belang van hun werk. Lees verder

 

VNC ambassadeur Jolink maakt radiospot voor VNC (2 februari 2011)

Bennie Jolink, één van de VNC ambassadeurs, heeft een radiospot ingesproken over de samenwerking tussen VNC en de Postcodeloterij. Dit spotje zal de komende maanden regelmatig op de radio te horen zijn. U kunt deze spot hier alvast beluisteren.

 

Europese cultuurlandschappen in een booklet (1 februari 2011)

VNC is bezig met het maken van een booklet (klein boek) over cultuurlandschappen in West-Europa. Dankzij onderzoek, veldbezoeken, gesprekken met plaatselijke autoriteiten, bewoners, agrariërs hebben we een goed beeld van deze cultuurlandschappen en de staat waarin ze verkeren. Doel van dit booklet is de Europese Unie aan te sporen zich met man en macht in te zetten en regelgeving aan te passen voor het behoud van deze waardevolle, karakteristieke, erfgoedwaardige cultuurlandschappen.

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij een Europese subsidie in het kader van Interreg IV-B

 

Werk Nederlands Cultuurlandschap op RTL4 (1 februari 2011)

Zaterdagavond 29 januari was op RTL4, in het programma Wat vindt Nederland? in een kort filmpje te zien zijn welke landschappen wij herstellen en aanleggen en wat wij allemaal doen met het geld van Nationale Postcodeloterij. In het programma 'Wat vindt Nederland' liet het filmpje ook laten zien welke dieren profiteren van ons werk en hoe wij daar als mensen van kunnen genieten. Het filmpje kunt u ook hier bekijken.

 

Aanleg van houtwallen Heumen en Berg en Dal (27 januari 2011)

Momenteel timmeren we stevig aan de weg met de aanleg van onder andere houtwallen in Heumen en Berg en Dal. Zo krijg het landschap een enorme impuls qua schoonheid, flora & fauna. Om u een impressie te geven kunt u hier meer foto's bekijken.

 

Sfeervolle avondopening Landschapsmadurodam (20 januari 2011)

Voor de mensen die geen genoeg kunnen krijgen van de gezellige kerstachtige sfeer houdt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap twee avondopeningen in haar landschapsmadurodam. Een live harpspeler, fakkelverlichting, prachtig uitgelichte landschappen en nog meer sfeerverhogende zaken zorgen voor een topavond op 26 en 27 januari. Voor meer informatie klik hier. Als u meer wilt weten over de dassen en de miniatuurtuinen kunt u hier filmpjes bekijken. Als je als vrijwilliger op zondagen of woensdagen hier wilt werken als gastheer/vrouw, bel dan met 024-684 22 94

 

Jaap Dirkmaat bij Radio 1 en TV Gelderland (17 januari 2011)

Afgelopen zondag 16 januari was Jaap Dirkmaat, directeur van VNC, te horen en te zien op respectievelijk radio 1 (Dit is de zondag) en TV Gelderland (in Gelderland live). Jaap ging in op het natuurbeleid van dit kabinet en op de geruchten dat Das & Boom heropgericht zou worden. Door op de bovenstaande links te klikken kunt u de interviews beluisteren.

 

Column Jaap Dirkmaat (3 januari 2011)

In ons ledenblad Landschappelijk, editie Winter 2010, staat de column van Jaap Dirkmaat. Deze column kunt u hier lezen....

 

Winnaars Gouden Mispel 2010 bekend (15 december 2010)

In het jachtslot De Mookerheide dat er sprookjesachtig bij lag zijn de winnaars van de landschapsprijs de Gouden Mispel 2010 bekend gemaakt. De winnaars zijn Fer Vrijmoet uit Berg en Dal, Ronald Popken en Roelof Schuiling van Natuurmonumenten Drenthe en de Overijsselse gedeputeerde Piet Jansen. Waarom juist zij gewonnen hebben, voor een sfeerimpressie en voor meer informatie klik hier....

 

Natuur In De Straat (2 december 2010)

Er zijn vele voorbeelden te vinden van natuur in de straat. Veelal goede, maar lokale initiatieven. Maar als ik als betrokken burger 'groen wil doen' wat zijn de mogelijkheden en waar kan ik terecht? Wat kan ik als woningbouwcorporatie doen, als gemeente, als plantsoenendienst etc.? De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zal hier antwoord op geven. Lees hier verder...

 

Uitvoer Deltaplan voor het landschap in de Ooijpolder (26 november 2010)

Vrijdag 26 november is een start gemaakt met de uitvoer van ons deltaplan in de Ooijpolder. Onder andere melkveehouder Kroes, VNC directeur Dirkmaat en Gelders gedeputeerde Keereweer hebben enkele hagen en knotessen geplant. Met de uitvoering van het deltaplan voor het landschap wordt de Ooijpolder binnen afzienbare tijd één van de mooiste landschappen van Nederland.

De Postcodeloterij doneerde €1.600.000,- voor het landschapsfonds in de Ooijpolder. Inmiddels heeft de VNC ervoor kunnen zorgen dat dit bedrag voor de Ooijpolder ruim is verdrievoudigd! Meer informatie vindt u hier.

 

Lezingen Nederland Van De Kaart (5 november 2010)

Tijdens de landelijke presentatie van Nederland van de Kaart hebben verschillende deskundigen een interessante lezing gehouden. Als u deze toedrachten nog eens, ondersteund door beelden, wilt naluisteren kan dat door hier te klikken...

 

Jaap Dirkmaat in De Duurzame 100 van Trouw (15 november 2010)

Jaap Dirkmaat, directeur van VNC, is een gestage stijger in De Duurzame 100 van Trouw. Dit jaar heeft een deskundig panel hem op plaats 58 gezet, hetgeen ten opzichte van plaats 73 vorig jaar een stijging betekent. Lees hier het item in Trouw.

 

Gratis entree 'Madurodam' van het landschap (12 november 2010)

In het kader van het jaar van de biodiversiteit heeft iedere bezoeker tot eind november gratis toegang tot ons Madurodam van het landschap: levende dassen, elf miniatuurlandschappen van Texel tot Zuid-Limburg, demonstratiegebied met heggen, graften etc. Klik hier om filmpjes en foto's te bekijken voor een sfeerimpressie.

 

Lezingen Nederland van de Kaart (8 november 2010)

Tijdens de landelijke presentatie van Nederland van de Kaart hebben verschillende deskundigen een interessante lezing gehouden. U kunt hier, door op de foto te klikken, een korte samenvatting van iedere lezing horen, ondersteund door beelden uit de presentatie en genomen foto's tijdens die presentatie. Ook kunt u de bekendmaking van de mooiste provincie van Nederland naluisteren. Indien u geïnteresseerd bent in de gehele lezing, stuur dan een mail naar evangelderen@nederlandscultuurlandschap.nl. Door op de foto te klikken kunt u de betreffende lezing selecteren.

 

VNC stuurt brief aan informateur Ivo Opstelten (26 augustus 2010)

VNC heeft informateur Ivo Opstelten een brief gestuurd om in het komende regeerakkoord voort te borduren op de eerste stappen die gezet zijn voor een duurzame financiering van het landschap. klik hier om de brief te lezen.

 

Studiedag Nederland weer mooi

Tijdens de VNC-campagne ‘Nederland van de kaart’ bleek dat de staat van het Nederlandse landschap veel slechter is dan algemeen wordt aangenomen. Oplossingen liggen echter voor de hand. Middels een studiedag biedt VNC aan beleidsmakers en bestuurders inzicht, kennis en oplossingen om Nederland weer mooi te maken en te houden. Dat dit economisch ook nog eens zeer aantrekkelijk is laten we ook zien op zo’n studiedag. Mail naar studiedagen@nederlandscultuurlandschap.nl of klik hier voor meer informatie.

 

Ledenblad Landschappelijk digitaal (28 juni 2010)

Leden van de VNC ontvangen vier maal per jaar het ledenblad 'landschappelijk', maar kunnen kwartaalblad ook digitaal ontvangen: stuur hiervoor een mailtje naar evangelderen@nederlandscultuurlandschap.nl.

 

Friesland mooiste van het land (15 juni 2010)

De provincie Friesland blijkt met afstand de mooiste provincie van Nederland te zijn volgens de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). De ChristenUnie is uitgeroepen tot de partij die zich het meeste inzet ten behoeve van het landschap. Dit bleek dinsdag 15 juni tijdens de landelijke bijeenkomst van de VNC-campagne 'Nederland van de Kaart'.

Lees verder...

 

Winnaar dassenobservatie Civil Society congres 2010 (8 juni 2010)

Dankzij Vereniging Nederlands Cultuurlandschap maakten alle deelnemers van het Civil Society congres kans op een unieke dassenobservatie. Sinds mensenheugenis weet de das, het grootste roofdier van ons land, in het aldoor veranderende Nederlandse cultuurlandschap te overleven. Wist u bijvoorbeeld dat de oudste dassenburchten ouder zijn dan onze oudste steden?

Van alle inzenders is Viola Lindeboom, projectmanager bij Stichting CIGD, als winnaar uit de bus gekomen. Gefeliciteerd!

 

Landelijke presentatie Nederland van de kaart (27 mei 2010)

Op 15 juni 2010 tussen 10.00 uur en 16.00 uur vindt de landelijke presentatie plaats in de Rode Hoed te Amsterdam. De dagpresentatie is in handen van journalist Jan Tromp en presentatrice Mieke van der Weij zal bekend maken welke provincie en welke politieke partij de X factor heeft. Meer informatie kan u vinden in onderstaande uitnodiging.

Lees verder...

 

Resultaat Noord-Holland: 32% mooi (26 mei 2010)

In het kader van de verkiezing van de mooiste provincie van Nederland heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC), samen met de VNC-ambassadeur John Jansen van Galen, de resultaten van het onderzoek (in de vorm van een kaart en cahier) gepresenteerd aan gedeputeerde Sacha Baggerman.

Lees verder...

 

Resultaat Zeeland: 22,5% mooi (25 mei 2010)

Gedeputeerde Hamelink van de provincie Zeeland heeft van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC), onder de noemer Nederland van de Kaart, de kaart van Zeeland overhandigd gekregen.

Lees verder...

 

In memoriam Driek van Wissen (21 mei 2010)

Dichter en VNC ambassadeur Driek van Wissen, geboren in 1943 in de stad Groningen, is afgelopen nacht in Istanbul overleden aan een hersenbloeding.

Lees meer...

 

Resultaat Drenthe: 21,5% mooi (21 mei 2010)

Hoewel de gemiddelde burger zal zeggen dat Drenthe erg mooi is, is de score die de deskundigen geven een stuk lager, te weten: 2,2. Rust en ruimte zijn kwaliteiten die Drenthe worden toegeschreven, maar ondanks het enige Nederlandse nationale park met boeren bedrijven en dorpen binnen haar grenzen is in Drenthe nog veel goed te maken, te herstellen of opnieuw te ontwikkelen.

Lees verder...

 

Resultaat GELDERLAND: 35,4% mooi (19 mei 2010)

"Een van de ooit mooiste landschappen van Europa is uiteengevallen in veelal kleine restanten, die ook nog eens zwaar onder druk staan of zelfs in de nabije toekomst zullen verdwijnen", aldus Jaap Dirkmaat (directeur VNC). Gedeputeerde Harry Keereweer ontving de resultaten van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC), samen met de VNC-ambassadeur Bennie Jolink.

Lees verder...

 

Resultaat OVERIJSSEL: 31,9% mooi (19 mei 2010)

Gedeputeerde Piet Jansen nam het cahier enigzins teleurstellend in ontvangst van Jaap Dirkmaat, directeur Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. De conclusie is schokkend; niet een 7.3 die burgers volgens het Milieu- en Natuurplanbureau aan het landschap geven, maar een 3,3 voor de moeite krijgt het landschap van de deskundigen.

Lees verder...

 

Resultaat UTRECHT: 51% mooi (19 mei 2010)

Tot nu toe is provincie Utrecht de mooiste provincie van de reeds openbaar gemaakte resultaten. Gedeputeerde Bart Krol ontving de resultaten van Jaap Dirkmaat, samen met VNC-ambassadeur Bram van der Vlugt. "Ondanks de goede score blijkt uit het onderzoek dat zowel landschap als natuur erg versnipperd en op zijn retour is", aldus Jaap Dirkmaat. VNC maakt zich dan ook grote zorgen om het behoud van de grote stukken landschap die er nu nog zijn.

Lees verder...

 

Resultaat NOORD-BRABANT: 24% mooi (18 mei 2010)

Het Brabants landschap is in veel slechtere staat dan gedacht. Samen met VNC ambassadeur Wim Dik (oud voorzitter RvB KPN) zijn maandag 17 mei de resultaten van het onderzoek naar de schoonheid van het Brabantse landschap, in de vorm van een kaart, gepresenteerd aan gedeputeerde Onno Hoes.

Lees verder...

 

Resultaat FLEVOLAND: 17,7% mooi (18 mei 2010)

De uitkomsten liegen er niet om; de 7.3 die burgers volgens het kabinet toekennen aan de kwaliteit van het landschap, krijgt in Flevoland een 1,8 voor de moeite. Ondanks de weigering van gedeputeerde Bliek van de provincie Flevoland om het onderzoeksrapport van VNC naar de staat van het landschap in ontvangst te nemen heeft VNC de persbijeenkomst door laten gaan. Op deze bijeenkomst is het grootste geheim van Flevoland onthuld: vlakbij het Larserbos is indertijd door ontwerpers een proefopstelling geplaatst van heggen om te leren welk type heg of wal het meest geschikt zou zijn om Flevoland mee aan te kleden. Vooral wilde planten en dieren moesten zo massaal de polder gaan bevolken. Door het opheffen van de Rijksdienst IJsselmeerpolders is het hierbij gebleven en is Flevoland niet zo mooi en rijk aan flora & fauna geworden als had gekund.

Lees verder...

 

Resultaat ZUID-HOLLAND: 30,3% mooi (12 mei 2010)

VNC directeur Jaap Dirkmaat presenteerde woensdag 12 mei de resultaten van het onderzoek naar de schoonheid van het Zuid-Hollandse landschap, in de vorm van een kaart. De kaart van Zuid-Holland werd overhandigd aan Commissaris van de Koningin Jan Franssen. Ruim 30% van de provincie Zuid-Holland blijkt volgens deze criteria mooi te zijn. Met name De Biesbosch en de zandwallen bij Ouddorp zijn erg mooie gebieden.

Lees verder...

 

Resultaat GRONINGEN: 24,1% mooi (12 mei 2010)

Samen met VNC ambassadeur Driek van Wissen is de kaart van Groningen overhandigd aan gedeputeerde Douwe Hollenga. Ruim 24% van de provincie Groningen blijkt volgens deze criteria mooi te zijn. Onder meer Middag-Humsterland en het Westerkwartier bleken erg goed uit de bus te komen.

Lees verder...

 

Ard Schenk in ‘landschapsmadurodam’ in Beek-Ubbergen (11 mei 2010)

De bekende oud-schaatser Ard Schenk, winnaar van onder meer drie gouden medailles op de Olympische Spelen van 1972, zal dinsdag 11 mei in Beek-Ubbergen de officiële heropening verrichten van één van de elf miniatuurlandschappen, de Eilandspolder, in het ‘Madurodam van het landschap’.

Lees verder...

 

Resultaat LIMBURG: 25,5% mooi (6 mei 2010)

In het kader van de verkiezing van de mooiste provincie van Nederland heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) de kaart van Limburg overhandigd aan gedeputeerde Ger Driessen. Samen met VNC ambassadeur Gerd Leers zijn maandag 10 mei de resultaten van het onderzoek naar de schoonheid van het Limburgse landschap, in de vorm van een kaart, gepresenteerd.

Lees verder...

 

Middeleeuws paviljoen VNC groot succes (14 maart 2010)

Zondag 14 maart jl. heeft VNC samen met haar leden en relaties kunnen genieten van het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten in Oeffelt.

Lees verder...

 

Gemeenteraadsverkiezingen 2010: verdienen aan landschap! (26 februari 2010)

Het is teleurstellend dat lokale politieke partijen zo weinig oog hebben voor het
opwaarderen van landschappelijke kwaliteit en het stimuleren van een duurzame
economie. In tweederde van de programma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen is de aandacht hiervoor onder de maat. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC).

Lees verder...

 

VNC ontvangt geld van Nationale Postcode Loterij (4 februari 2010)

Op donderdag 4 februari jl. vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats voor de begunstigden van de Nationale Postcode Loterij in het Nationaal Museum Van Speelklok tot Pierement. Op dit feestelijke Goed Geld Gala 2010 maakte de Nationale Postcode Loterij bekend dat 75 goede doelen organisaties in totaal een bedrag van ruim 256 miljoen euro ontvangen uit de opbrengst van 2009. Als vaste beneficiënt ontving VNC een bedrag van € 500.000,-.

Lees verder...

 

NK Maasheggenvlechten (4 februari 2010)

Op 14 maart 2010 wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar in de gemeente Boxmeer het Nationaal Kampioenschap Heggenvlechten gehouden. Met recht heeft deze gemeente het Maasheggen-landschap als oudste cultuurlandschap van Nederland omarmd. Met het Nationaal Kampioenschap Heggenvlechten heeft ze iets zeer unieks in huis gehaald. Nergens in Nederland is zo’n groot en ontroerend schouwspel te bewonderen op het gebied van cultuurlandschap. Tal van heggenvlechtteams strijden om de eer en, als het even kan, om de Gouden Hiep.

Lees verder...

 

Herhaling ‘Op reis met Van Rossem’ (7 januari 2010)

VNC heeft met diverse partijen samen gewerkt aan een televisie serie over het Nederlandse cultuurlandschap, welke in het voorjaar van 2009 is uitgezonden. Historicus en lid van ons Comité Van Aanbeveling Maarten van Rossem presenteert deze serie. In deze zesdelige NCRV-serie Op reis met Van Rossem reist Maarten van Rossem door ons land, langs eeuwenoude cultuurlandschappen. Van noord naar zuid, van tuinwallen op Texel en Groningse wierden naar Zuid-Limburgse wijngaarden. Te voet, per boot en in auto en trein. Van Rossem ontmoet boeren en biologen, voorziet het landschap van eigenzinnig commentaar en gidst de kijkers door het Nederlands cultuurlandschap.

de serie wordt momenteel herhaald. Klik hier voor meer info.

 

Winnaars Gouden Mispel 2009 (15 december 2009)

De Gouden Mispel is dit jaar gewonnen door Landgoed Beekzicht (gem. Voorst), Ger van den Oetelaar (wethouder Boxtel) en Alexander Rinnooy Kan (voorzitter Taskforce Financiering Landschap en SER). In een sfeervolle ambiance op Jachtslot De Mookerheide overhandigde directeur Jaap Dirkmaat het vergulde beeld, voorzien van een oorkonde.

Lees verder...

 

Landschapswacht trekt brede aandacht in Den Haag (30 september 2009)

Molens die op instorten staan? Schilderijen van onze meesters als De Nachtwacht waarvan de verf barst en afbrokkelt? Dit laten we niet gebeuren in Nederland. Maar ons landschappelijk erfgoed dat in een rap tempo vervalt…? Geen massale protesten in Den Haag, geen campagnes op de televisie, niemand die ter verantwoording geroepen wordt en niemand die zijn handen uit de mouwen steekt. Daar heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap verandering in gebracht. Lees verder...

 

VNC ontvangt geld van Nationale Postcode Loterij (6 februari 2009)

Op donderdag 5 februari jongstleden vond de jaarlijkse bijeenkomst voor de begunstigden van de Nationale Postcode Loterij (NPL) plaats in het Kurhaus te Scheveningen. Op dit feestelijke Goed Geld Gala 2009 werd bekendgemaakt dat de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap door de Nationale Postcode Loterij (NPL) opgenomen is als vaste beneficiënt voor een bedrag van € 500.000,-. In totaal keert NPL ruim 244 miljoen euro uit aan 66 goede doelen.

Lees verder...

 

Landschap verdient beter! (12 november 2008)

Reikhalzend is de afgelopen maanden uitgekeken naar het advies van de Taskforce Financiering Landschap Nederland. Hiermee zet de taskforce, onder de bezielende leiding van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, een belangrijke stap voorwaarts bij de tenuitvoerlegging van het Deltaplan voor het landschap van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). Lees verder...

Klik hier om het taskforcerapport te downloaden.

 

 

Winnaars Gouden Mispel 2008 (9 december 2008)

Op dinsdag 9 december heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap op kasteel Mookerheide in Molenhoek drie Gouden Mispels uitgereikt aan mensen/organisaties die dit jaar een uitzonderlijke of essentiële bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het cultuurlandschap in Nederland.

Lees verder...

 

Krachtige taskforce gaat op zoek naar slimme financiering landschap (25 juni 2008)


Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft begin juni de taskforce Financiering Landschap Nederland in gesteld. Deze is 25 juni bekend gemaakt in de staatscourant. Voorzitter van de taskforce wordt prof.dr. A.H.G. (Alexander) Rinnooy Kan. De overige leden zijn prof. H.E. (Riek) Bakker, Mr. Drs. L.C. (Elco) Brinkman, Dr. S.R.A. (Steven) van Eijck, Prof. dr. ir. L.O. (Louise) Fresco en J.H.J. (Jan) Zegering Hadders. Door instelling van deze taskforce geeft de minister uitvoering aan de motie Cramer/Atsma . Lees verder...

 

‘Investeren in landschap’: pilot van start! (18 maart 2008)

Dinsdag 18 maart heeft minister Verburg van LNV de vier proefgebieden ‘investeren in landschap’ bekendgemaakt. De vier gebieden zijn het Binnenveld (het gebied tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Rhenen), het Amstelland (bij Amsterdam), het Groene Woud (Tilburg-Den Bosch) en de Ooijpolder-Groesbeek (bij Nijmegen). In deze pilotgebieden zal nu begonnen worden met investeren in het landschap langs de lijnen van het Deltaplan van VNC. Lees verder...

 

Uitvoeringscahier voor het Deltaplan voor het landschap gepubliceerd (18 maart 2008)

Direct nadat op 18 maart heeft minister Verburg van LNV namens het kabinet het startsein gaf voor de proefgebieden, werd het uitvoeringscahier Deltaplan openbaar gemaakt. Lees verder...

 

VNC ontvangt CBF keurmerk (januari 2008)

Per 1 januari 2008 heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap het keurmerk gekregen van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Klik hier voor meer info.

 

Winnaars Gouden Mispel 2007 (18 december 2007)

Dinsdagmiddag 18 december heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap op kasteel Mookerheide in Molenhoek 4 Gouden Mispels uitgereikt aan mensen die zich op een bijzondere wijze inzetten voor het Nederlandse cultuurlandschap. Voor meer info, klik hier.

 

Pilotgebieden Deltaplan in de maak (24 okt 2007)

Minister Verburg van LNV heeft eind oktober 2007 in een brief aan de tweede kamer aangegeven dat het deltaplan 'Nederland weer mooi' van VNC vanaf maart 2008 in een aantal voorbeeldgebieden zal worden uitgevoerd. Deze gebieden dienen als proef voor de eventuele uitvoering in heel Nederland.
Voor de brief van de minister, klik hier.

 

Start fotoarchief vervallen landschapselementen (okt 2007)

De Landschapswacht start met registratie van vervallen landschapselelementen. Klik hier voor meer info.

 

presentatie rapport Landschapswacht (25 juni 2007)

Op maandag 25 juni 2007 presenteerde de Landschapswacht het rapport ‘Erfgoed niet vrijblijvend’, waarvan het eerste exemplaar werd overhandigd aan minister Verburg van LNV.Het rapport is hier te downloaden.

 

Deltaplan voor het landschap uitermate winstgevend! (24 april 2007)

Het´Deltaplan voor het landschap´ van VNC heeft model gestaan voor het onderzoeksrapport dat dinsdag 24 april door het ministerie van LNV is gepresenteerd. Uit deze cijfers blijkt dat het mooi maken van Nederland jaarlijks een winst van minimaal 680 miljoen euro oplevert. Klik hier voor meer info.

 

 

Correspondentie omtrent de brief aan Europese Commissie betreffende de staatssteuntoets
         
19 juni 2006   Antwoord van mevrouw Fischer-Boel namens de Commissie   Word-bestand
begin juni   Opnieuw gestelde vragen van Maria Martens (PPE-DE), Albert Maat (PPE-DE) en Thijs Berman (PSE) aan de Commissie   Word-bestand
Na 2 april   Verdere ontwikkelingen   Nieuwe pagina
14-03-2006   De brief met nogmaals het verzoek om schiftelijk antwoord   Word-bestand
2-02-2006   Antwoord van VNC op bovenstaande mail met verzoek om schriftelijke reactie   Nieuwe pagina
19-01-2006   Antwoord per mail van dhr. Janmaat van DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling   Nieuwe pagina
12-12-2005   Antwoord van DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling   Pdf
december 2005   Ontvangstbevestiging en doorverwijzing intern naar DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling   Pdf
11-11-2005   Brief van de VNC naar de Europese Commissie tav mevr. Kroes   Word-bestand

 

 
   
             
             
 

© VNC 2014 | home | contact | ontwerp